top of page

Weeën

De meeste bevallingen verlopen volgens dezelfde stappen en toch is elke bevalling anders en beleeft iedere vrouw het op haar eigen manier. Het allerbelangrijkste is: vertrouw op jezelf en je lichaam!

Weeën zoe verloskunde

Loos alarm

Hoe verder de zwangerschap gevorderd is, hoe groter de kans dat de baarmoeder even kort samentrekt. Dit noemen we harde buiken. Vaak komen deze harde buiken onregelmatig, worden niet sterker, volgen elkaar niet sneller op en verdwijnen met rust en warmte. Deze harde buiken geven geen ontsluiting. Wel kunnen ze een vervelend gevoel geven. Deze samentrekkingen kondigen meestal nog niet je bevalling aan.

Ontsluitingsweeën 

Een wee is een samentrekking van de baarmoeder en voelt als een soort kramp in de onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Naarmate de bevalling vordert worden de weeën sterker, komen ze vaker en regelmatiger en doen ze meer pijn.

Soms kan de pijn van plaats wisselen. Er zijn namelijk ook vrouwen die de pijn in hun rug en/of benen voelen. De ontsluitingsweeën zorgen er in principe voor dat de baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 centimeter), zodat je kunt starten met persen.

onsluitings weeën Zoe Verloskundige Praktijk Westland

Persweeën

Als er 10 centimeter ontsluiting is én het hoofdje van de baby diep genoeg is ingedaald, kan er gestart worden met persen. De ontsluitingsweeën gaan dan over in persweeën. Op het hoogtepunt van de wee voel je een drang om mee te drukken, je kunt dit niet meer tegenhouden. Je zit nu in de laatste fase van de bevalling. 

Vliezen Breken

In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Hierdoor kan de bevalling op gang komen. Daarnaast kunnen we kunstmatig de vliezen breken gedurende de ontsluitingsperiode om de bevalling te bespoedigen. 

Bij het breken van vliezen voel je warm water aflopen, het doet geen pijn. Maak je geen zorgen dat je kindje ‘droog’ komt te liggen, want de placenta blijft steeds opnieuw vruchtwater aanmaken. 

Het is goed om te weten dat er nu een open verbinding is met de buitenwereld. Hierdoor wordt de kans op infectie groter. Zorg daarom voor goede hygiëne: niet vrijen en liever niet in bad, regelmatig kraamverband en onderbroek verwisselen en beddengoed schoon houden.

 

Ook is het van belang om de kleur van het vruchtwater te bepalen. Normaal is dit helder van kleur met wat witte vlokjes en soms wat roze slijm. Indien de kleur van het vruchtwater bruin, geel of groen is dan kan dit een aanwijzing zijn dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Probeer wat vruchtwater op te vangen in een kraamverband of glas en bewaar dit voor ons. 

Ten slotte is het belangrijk dat het hoofdje van de baby is ingedaald in het bekken. Hierover zullen wij instructies geven op het spreekuur. Als de bevalling na ongeveer 24 uur gebroken vliezen nog niet op gang is gekomen, word je overgedragen aan het ziekenhuis. Om te weten wanneer te bellen, zie belinstructies.

bottom of page