top of page

Het eerste uur

Geboortefoto Zoe Verloskundige Praktijk Westland

Na de bevalling wordt de baby afgedroogd en in doeken op je buik of borst gelegd. Door te observeren wordt de Apgar-score bepaald. Hierbij kijken we naar de hartslag, ademhaling, spierspanning, reflexen en kleur. De navelstreng wordt indien gewenst door de partner doorgeknipt en dan gaan we ons richten op de geboorte van de placenta. 

Om bij jou het bloedverlies te beperken en de geboorte van de placenta te bespoedigen geven we nadat de baby geboren is een injectie in je bovenbeen spier. Je voelt wat lichte weeën en we vragen je nog een keer mee te persen. Vaak drukken wij hierbij mee op de buik en dit kan onprettig aanvoelen. Over het algemeen wordt dan de placenta geboren. Het is belangrijk dat je baarmoeder blijft samentrekken, zodat het bloedverlies beperkt blijft. We zullen hiervoor zo nu en dan aan je buik voelen. 

Vervolgens zullen we kijken of er gehecht dient te worden. Meestal doen we dit ter plekke en gebruiken we hierbij plaatselijke verdoving. Dan is het tijd om jullie pasgeboren baby na te gaan kijken en te wegen. Tot slot gaan we aan de koffie met beschuit met muisjes!

bottom of page