Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kunnen jullie je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit noemen we prenatale screening. Er zijn twee onderzoeken: screening op down- (trisomie 21), edwards- (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13) en de 20 wekenecho. Deze onderzoeken zijn niet verplicht.

Je beslist zelf of je dit wilt.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Besluiten jullie voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom te kiezen, dan is er keuze uit twee testen: de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) en de combinatietest. Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen. In jouw bloed zit ook DNA van de placenta wat bijna altijd hetzelfde is als dat van het kind. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De uitslag volgt binnen 10 werkdagen en ontvang je via ons. 

 

De combinatietest bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken: bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap en een nekplooimeting (echografisch) van het kind. De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de zwangerschapsduur, bepalen hoe groot de kans is dat je kind 1 van de 3 syndromen heeft.  

 

De kosten voor beide testen bedragen rond de 175 euro. Dit wordt meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar. Beide testen geven geen honderd procent zekerheid. Indien er aanwijzingen zijn gevonden of een verhoogd risico op een van de syndromen is er mogelijkheid tot vervolg onderzoek. Denk hierbij aan een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. 

 

Voor meer informatie over eerste trimester screening kijk je op PNS.nl

20 wekenecho

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek en is niet verplicht. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 wekenecho is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken.

 

Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee. Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden. 

 

Voor meer informatie over de 20 wekenecho kijk je op PNS.nl