top of page

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kunnen jullie je ongeboren kind laten onderzoeken op een aantal afwijkingen. Dit noemen we prenatale screening. We maken hierbij onderscheid in chromosomale - en lichamelijke afwijkingen. Deze onderzoeken zijn niet verplicht.

Je beslist zelf of je dit wilt.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom.

Besluiten jullie voor de screening op down-, edwards- en patausyndroom te kiezen, dan kun je de Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) laten uitvoeren. Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen. In jouw bloed zit ook DNA van de placenta wat bijna altijd hetzelfde is als dat van het kind. Je kunt de NIPT laten doen vanaf 11 weken zwangerschap. De uitslag volgt binnen 10 werkdagen en ontvang je via ons. De kosten voor deze test bedragen rond de 175 euro. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

 

De NIPT geeft geen honderd procent zekerheid. Indien er aanwijzingen zijn gevonden op een van de syndromen is er mogelijkheid tot vervolg onderzoek. Denk hierbij aan een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.  

 

Voor meer informatie over eerste trimester screening kijk je op PNS.nl

13 wekenecho

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om mee te doen aan de 13 weken echo. De 13 weken is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind. Het is een aanvullend onderzoek op de 20 weken echo. De deelname is vrijwillig en wordt volledig vergoed. 

 

Het onderzoek is onderdeel van de wetenschappelijke IMITAS studie. De studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Wij zullen jullie informeren over de 13 wekenecho en indien gewenst helpen we graag om een weloverwogen keuze hierin te maken.

 

Speciaal hiervoor opgeleide echoscopisten voeren deze echo uit. Hoe fijn?! Ook kek.echo kan deze echo maken... Alle zorg dus onder 1 dak! 

 

Als er een vermoeden is op een lichamelijk afwijking bij het ongeboren kind dan wordt er vervolg onderzoek aangeboden. Dit vindt plaats in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek in een academisch ziekenhuis. 

 

Voor meer informatie over de 13 wekenecho kijk je op PNS.nl

20 wekenecho

De 20 wekenecho is een medisch onderzoek en is niet verplicht. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Ook wordt gekeken of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. De 20 wekenecho is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen te ontdekken.

 

Kies je ervoor om deze echo te laten doen, houdt er dan rekening mee dat ook andere afwijkingen kunnen worden gezien. De echo brengt geen risico’s met zich mee. Als bij de 20 wekenecho iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden. 

 

Voor meer informatie over de 20 wekenecho kijk je op PNS.nl

bottom of page