top of page

Anticonceptie

Naast verloskunde verleent Verloskundige Praktijk ZOË ook professionele anticonceptie zorg.

Bij ons op de praktijk is iedereen welkom tijdens het anticonceptiespreekuur, dus ook de dames die (nog) geen cliënt zijn en graag informatie over anticonceptie willen!

Wil je meer weten over anticonceptie, maak dan een afspraak op ons anticonceptiespreekuur. Wij zullen je informeren over de verschillende mogelijkheden en samen uitvinden wat het beste bij je past. Daarnaast schrijven we bepaalde anticonceptie voor en plaatsen en/ of verwijderen we anticonceptie.

Hormoonspiralen

De twee hormoonhoudende spiralen die wij plaatsen zijn de Mirena en de Kyleena. Beide spiralen zijn zeer betrouwbaar en geregistreerd voor 5 jaar. Natuurlijk kun je een spiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen 2 zwangerschappen in. De Kyleena is een zusje van de Mirena en bevat nog net iets minder hormonen. Beide spiralen bevatten alleen progestagenen (levonorgestrel) Dit onderdrukt de eisprong  en daardoor bouw je nauwelijks tot geen baarmoederslijmvlies op. Hierdoor vindt er geen bevruchting en innesteling plaats. De kosten voor de Mirena en de Kyleena bedragen ongeveer 140,- euro.

De twee hormoonvrije spiralen die wij plaatsen zijn  de T-safe en de Ballerine. Beide spiralen zijn zeer betrouwbaar (99%) en bevatten geen hormonen. Koper maakt zaadcellen inactief en hierdoor vindt er geen bevruchting plaats. De T-safe is de meest betrouwbare koperspiraal volgens het Nederlanse Huisarts Genootschap. Deze spiraal biedt als enige 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. De koperspiraal kan ook geplaatst worden als morning- after spiraal mits het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het koper verlamt de spermacellen en het zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies verandert waardoor een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen in de baarmoederwand.

De kosten voor de T-safe bedragen ongeveer 71,- euro. 

 

De Ballerine is een vrij nieuw spiraal (2019) en heeft een verblijfsduur van 5 jaar. Dit spiraal heeft een zeer dunne inbrenghuls waardoor deze vooral geschikt is voor jonge vrouwen die nog niet eerder bevallen zijn. De werking van de Ballerine is verder hetzelfde als de T-safe. De kosten van deze spiraal bedragen ongeveer 119,- euro.

Center Gradient Transparent
Center Gradient Transparent

Vergoedingen

Veel zorgverzekeraars vergoeden de plaatsing geheel of gedeeltelijk. Indien dit niet zo is kun je de plaatsingskosten direct per pin of contant aan ons betalen. Check voordat je een afspraak maakt dus bij je zorgverzekeraar waarvoor je verzekerd bent.

Je kunt bij ons ook je spiraaltje laten verwijderen indien deze niet bevalt of je graag zwanger wilt worden! Eventueel kunnen we dit combineren met een gesprek over jullie kinderwens en hoe gezond zwanger te worden.  Want…een goed begin is het halve werk!!

Center Gradient Transparent

Tarieven

€35

€64,66

€35

€64,66

€64,66

  • Adviesgesprek anticonceptie

  • Plaatsen spiraal

  • Controle echo spiraal

  • Verwijderen spiraal

  • Implanon plaatsen / verwijderen

Implantatiestaafje (Implanon)

Een Implanon is een anticonceptiestaafje met het progestageen hormoon etonogestrel. Dit voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt en het maakt het slijm in de vagina en baarmoederhals moeilijk toegankelijk voor zaadcellen. Het staafje wordt geplaatst onder de huid van de binnenkant van de bovenarm. Van tevoren zullen we de huid plaatselijk verdoven. Het staafje werkt circa 3 jaar en de kosten bedragen ongeveer 126,29 euro.

bottom of page