top of page

Anticonceptie

Naast verloskunde verleent Verloskundige Praktijk ZOË ook professionele anticonceptie zorg.

Bij ons op de praktijk is iedereen welkom tijdens het anticonceptiespreekuur, dus ook de dames die (nog) geen cliënt zijn en graag informatie over anticonceptie willen!

Wil je meer weten over anticonceptie, maak dan een afspraak op ons anticonceptiespreekuur. Wij zullen je informeren over de verschillende mogelijkheden en samen uitvinden wat het beste bij je past. Daarnaast schrijven we bepaalde anticonceptie voor en plaatsen en/ of verwijderen we anticonceptie.

Hormoonspiralen

De twee hormoonhoudende spiralen die wij plaatsen zijn de Mirena en de Kyleena. Beide spiralen zijn zeer betrouwbaar. De Mirena is geregistreerd en dus veilig voor 6 jaar en de Kyleena voor 5 jaar. Natuurlijk kun je een spiraal ook voor een kortere periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen 2 zwangerschappen in. De Kyleena is een zusje van de Mirena en bevat nog net iets minder hormonen. Beide spiralen bevatten alleen progestagenen (levonorgestrel) Dit onderdrukt de eisprong  en daardoor bouw je nauwelijks tot geen baarmoederslijmvlies op. Hierdoor vindt er geen bevruchting en innesteling plaats.

Het hormoonvrije spiraal dat wij plaatsen is de T-safe. Deze is zeer betrouwbaar (99%) en bevat geen hormonen. De T-safe is de meest betrouwbare koperspiraal volgens het Nederlanse Huisarts Genootschap. Deze spiraal biedt als enige 10 jaar bescherming tegen zwangerschap. De koperspiraal kan ook geplaatst worden als morning- after spiraal mits het geplaatst wordt binnen 5 dagen na onveilig vrijen. Het koper verlamt de spermacellen en het zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies verandert waardoor een eventueel bevruchte eicel niet kan innestelen in de baarmoederwand.

Center Gradient Transparent

Implantatiestaafje (Implanon)

Je kunt bij ons ook je spiraaltje laten verwijderen of vervangen indien deze niet bevalt, de werkzame periode verloopt of je graag zwanger wilt worden! Als we de anticonceptie verwijderen omdat je graag zwanger wilt worden dan kunnen we dit combineren met een gesprek over jullie kinderwens en hoe gezond zwanger te worden.  Want…een goed begin is het halve werk!!

Center Gradient Transparent

Vergoedingen

In principe vergoeden alle zorgverzekeraars de gehele plaatsing van anticonceptie. Ons advies is wel om dit van te voren bij je zorgverzekeraar te checken, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. We hebben als praktijk besloten een eigen bijdrage te vragen voor onder andere het eerste counselgesprek en al het overige telefonische contact, het maken en versturen van het recept/informatiebrief en het laagdrempelig kunnen verzetten van de afspraak (indien bijvoorbeeld nog niet ongesteld). Tot slot is er bij ons geen/minimale wachttijd. Deze bijdrage betreft voor oud cliënten 35 euro en voor cliënten die nog niet bij ons bekend zijn 50 euro.

Spiraal / Implanon     

€70-150 (soms vergoed indien aanvullend verzekerd)

Plaatsen of verwijderen spiraal / Implanon

€75 (vergoed vanuit basisverzekering)

Standaard eigen bijdrage oud cliënten

€40 (niet vergoed)

Standaard eigen bijdrage nieuwe cliënten

€60 (niet vergoed)

Controle echo spiraal

€38 (niet vergoed)

bottom of page