top of page

Miskraam

Een miskraam houdt in dat het bevruchte eitje, embryo of foetus, wordt afgestoten door het lichaam. Als dit plaats vindt voor de zestiende week van de zwangerschap noem je dit een miskraam ofwel een spontane abortus. Als je een miskraam doormaakt, stoot je baarmoeder het zwangerschapsweefsel - samen met het eventuele vruchtje en de vruchtzak - af. Bloedverlies en buikkrampen zijn gebruikelijk bij een miskraam. 

Hoe een miskraam verloopt, hangt af van de duur van de zwangerschap en verloopt bij elke vrouw anders. Een miskraam begint veelal met wat licht bloedverlies en zal na enkele dagen verergeren.

Hierbij kun je weefselresten en bloedstolsels verliezen. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen. In verband met infectiegevaar raden we het gebruik van tampons af. Na een miskraam heb je nog ongeveer een week bloedverlies dat steeds minder wordt; net als bij een menstruatie.

 

Soms stoot je lichaam het zwangerschapsweefsel niet geheel, spontaan af. Het bloedverlies en/of de buikkrampen zullen dan over het algemeen langer dan een week aanhouden. Dit is geen normaal beloop van een miskraam. Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je ons altijd bellen, zie belinstructies.

Wat nu?

Als blijkt dat er sprake is van een miskraam , zijn er drie mogelijkheden:

Afwachten

Als we zeker weten dat het geen intacte zwangerschap betreft (dit wordt gecontroleerd met een echo) kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. In het merendeel van de gevallen vindt binnen 2 weken na het eerste bloedverlies een complete miskraam plaats. Om deze reden heeft deze mogelijkheid de voorkeur. Indien de miskraam binnen die periode niet op gang is gekomen, zullen wij je alsnog doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Behandeling met medicijnen

Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis tabletten. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt wacht je het advies van de gynaecoloog af. Daarna is een ingreep in het ziekenhuis (currettage) nog de enige mogelijkheid.

Ingreep in het ziekenhuis 

Een curettage is een operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. 

Miskraam - Zoë Verloskundige Praktijk Westland

Goed om te weten

  • Een miskraam kun je niet voorkomen

  • Jaarlijks maken 25.000 vrouwen een miskraam door

  • Een miskraam ontstaat meestal in de eerste 12 weken

  • De kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap is niet groter na een eerder doorgemaakte miskraam

  • Overgewicht, alcohol, roken en drugs geven een verhoogde kans op een miskraam

  • Een zwangerschapstest kan bij een miskraam toch een positief resultaat geven.

Toekomst

Misschien wil je eerst lichamelijk en emotioneel herstellen. Je bent vaak moe en lusteloos, omdat je hormoonspiegel na een miskraam verandert. Je bepaalt zelf wanneer je er emotioneel klaar voor bent om weer zwanger te worden. Er zijn geen medische redenen waarom je niet direct weer zwanger zou kunnen worden. Je kunt altijd bij ons terecht op het kinderwensspreekuur.

 

Verwerking

Na een miskraam is het belangrijk jezelf tijd te geven om lichamelijk en emotioneel te herstellen. Elke vrouw reageert anders op een miskraam; boosheid, verdriet, ongeloof, schrik, onzekerheid, ontkenning en jaloezie zijn veel voorkomende emoties. Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen, het is een gevoel van gemis omdat je zwangerschap plotseling is gestopt. Er over praten en/of je verhaal op papier zetten kunnen helpen bij de verwerking. Ook wij staan altijd voor jullie klaar voor de begeleiding na een miskraam.

De Toekomst - Zoë Verloskundige Praktijk Westland
bottom of page