top of page

Kinderwens

Je leeftijl - Zoë Verloskundige Praktijk Westland

Je leefstijl

Als je een kinderwens hebt, is het van belang om al voor de zwangerschap gezond te leven. Dit geldt ook voor je partner. Het liefst zelfs al een half jaar voor de bevruchting. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook de allereerste periode van je prille zwangerschap, is belangrijk voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven. 

 • Foliumzuur (vitamine B11) slikken
  Extra foliumzuur verkleint de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kan er sprake zijn van een open ruggetje, open schedel, hazenlip of open gehemelte. Foliumzuur is vitamine B11. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram (of te wel 400-500 microgram) foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Het is daarom van belang te starten met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. Je kunt er ook voor kiezen om een multivitamine voor zwangeren te slikken hierin zit meestal de aanbevolen hoeveelheid. Na de 10e zwangerschapsweek is het bij een gezonde en gevarieerde voeding niet perse noodzakelijk extra vitaminen bij te slikken.
 • Gezond en gevarieerd eten
  Gezond en gevarieerd eten is van groot belang. Zodra je ontdekt dat je zwanger bent worden de organen van je kindje al aangelegd. Hiervoor worden bouwstoffen vanuit je voeding gebruikt. Variatie is belangrijk, vooral bij groenten en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ook zorgt het eten van vis voor een betere ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen van je baby.
 • Regelmatig bewegen
  Als je minimaal een half uur per dag beweegt, zorg je dat je lichaam in een goede conditie is als je zwanger wilt worden. Sportte je al regelmatig, dan kun je daarmee doorgaan als je zwanger bent. Maar houd het wel veilig en luister naar je lichaam. Daarnaast zijn er voldoende sportprogramma’s voor zwangeren.
 • Gezond gewicht
  Een gezond gewicht heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Ook bij mannen heeft een gezond gewicht een positief effect op de vruchtbaarheid. Als je als vrouw overgewicht hebt, kun je minder vruchtbaar zijn en heb je iets meer kans op een miskraam. Ook hebben vrouwen die te zwaar zijn meer kans op complicaties bij de zwangerschap, zoals zwangerschapsdiabetes en een hoge bloeddruk. Hoe ernstiger het overgewicht, hoe groter de risico’s. Het volgen van een dieet tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. De baby in je buik kan sommige voedingsstoffen te weinig binnenkrijgen. Heb je overgewicht, dan kun je beter eerst proberen af te vallen. Een diëtist kan je daarbij ondersteunen. Voor meer informatie over leefstijl en diëtisten: - Het Voedingscentrum - Vitae Voeding - Lijfstijl Diëtisten
 • Roken
  Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te worden gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij niet-rokende mannen. Lukt het je niet om te stoppen met roken, vraag dan om hulp van je huisarts of schakel andere hulp in. Voor meer informatie over roken: - Roken Info - De Verloskundige
 • Alcohol drinken
  Het nuttigen van alcohol, zowel door mannen als vrouwen, verkleint de kans op een zwangerschap. Ook bestaat er meer kans op een miskraam. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom. Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan om hulp van je huisarts of schakel andere hulp in. Voor meer informatie over alcohol: - Alchohol Info - De Verloskundige​​​​​​​
 • Drugs gebruiken
  Drugsgebruik kan invloed hebben op de ontwikkeling van de eicellen en spermacellen. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts of schakel andere hulp in. Voor meer informatie over drugs: - Drugs Info - De Verloskundige
Moeilijk Zwanger worden & problemen

Moeilijk zwanger worden

De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld iets ouder dan 29 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Het liefst wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger worden.

 

Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij ons of je huisarts. Wij kunnen jullie, zo nodig, doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Kijk voor meer info over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya

Psychische gezondheid

Een zwangerschap brengt grote veranderingen met zich mee, onder andere op psychologisch en sociaal gebied. Niet alleen je lichaam verandert, ook je hormoonhuishouding. Dit beïnvloedt je stemming en de gedachte moeder te worden kan gepaard gaan met stress. 

Het is goed je psychische gezondheid met ons te bespreken, zodat wij kunnen kijken welke begeleiding het beste bij jou past. Wij zijn niet opgeleid om de psychologische problematiek te begeleiden, wel kunnen wij je doorverwijzen voor zorg op maat. 

Wij werken samen met een POP-poli. Dit staat voor Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie. De POP-poli is er voor zwangeren die somber, angstig of verward raken en die het krijgen van een kind niet als een blije gebeurtenis zien.

bottom of page