Omgaan met pijn
Iedere bevalling is uniek, net zoals elke vrouw. Dat bevallen pijn doet daar kan niemand omheen. Alleen hoeveel pijn jij zult hebben, kan niemand voorspellen. Er zijn vele manieren om zelf de pijn te verzachten.
Tips
-
Zoek afleiding
-
Probeer verschillende houdingen
-
Zorg voor een rustige, vertrouwde en veilige omgeving
-
Zet een muziekje op waarbij je je fijn voelt
-
Zorg voor gedempt licht
-
Concentreer je op je ademhaling
-
Warmte: kruik, douche of bad
-
Tel af, elke wee is er weer een minder
-
Laat je masseren
Badbevalling en TENS
Badbevalling
Warm water helpt veel vrouwen te ontspannen tijdens de ontsluiting. Het heeft ook een pijnstillend effect en helpt je spieren te ontspannen. Daarnaast komt er extra oxytocine vrij door de werking van het water op je lichaam. Hierdoor krijg je meestal effectievere weeën.
Door de warmte kun je beter omgaan met de weeën en neemt de behoefte aan pijnstilling af. Wij zijn ervaren in het begeleiden van badbevallingen en zien ook dat de vrouwen die in bad bevallen zijn zeer positief terugkijken op hun bevalling. Overleg met ons of jouw eigen bad geschikt is.
Of huur een bad via Oerbron (graag bij de bestelnotities Verloskundige Praktijk ZOË vermelden). We werken zeer prettig met hen samen en zij leveren baden die volledig bij jouw wensen passen!
Daarnaast zorgen zij ervoor dat het bad op tijd in huis is en na afloop weer wordt opgehaald; zorgeloos in bad bevallen dus!
TENS
De TENS, ook wel Trancutane Elektrische Neuro Stimulatie, is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. We zien dat sommige vrouwen hierdoor minder pijn ervaren doordat de aandacht van de pijn wordt afgeleid door de TENS.
Daarnaast kan het een gevoel van controle geven, omdat jijzelf de TENS bedient. De TENS heeft geen bijwerkingen of gevolgen voor jou of de baby. De TENS kun je bij ons huren.
Medicamenteuze pijnbestrijding
Aangezien elke bevalling anders is, zal vaak pas tijdens de bevalling blijken of je medicijnen tegen de pijn wilt. Soms bespreken wij dit met je, bijvoorbeeld omdat de bevalling langer duurt dan gehoopt. Voor medicamenteuze pijnbestrijding moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden hiervan is dat de conditie van jou en je baby nauwkeurig moet worden bewaakt tijdens toediening van medicatie.
Eén van ons gaat met je mee om je te coachen tijdens het laatste stukje zonder pijnstilling én om de zorg over te dragen aan de verloskundige of gynaecoloog van het ziekenhuis. Welke vorm van pijnstilling je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur en van het stadium waarin de bevalling zich bevindt. In de ziekenhuizen waarmee wij samenwerken wordt gewerkt met het remifentanil pompje en de ruggenprik (epiduraal).
Pompje met remifentanil
Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus, dat vastzit aan een pompje. Je kunt met een drukknop zelf bepalen welke hoeveelheid remifentanil je krijgt toegediend. Wel is het pompje zo afgesteld dat je jezelf niet over kunt doseren. Het medicijn werkt binnen enkele minuten.
Ruggenprik
De ruggenprik is een injectie in de onderrug met een combinatie van pijnstillende medicijnen. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onderin je rug een naald aan. Via deze naald wordt een dun soepel slangetje in de rug gebracht. Dan gaat de naald eruit en het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je gedurende de bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Mits die goed geplaatst is zal de pijn binnen 15 minuten verdwijnen.