top of page

Controles

Zoe verloskundige Praktijk hr64.jpg

Gefeliciteerd,

Je bent zwanger!

Het eerste bezoek bij ons op de praktijk vindt plaats rond de 7 à 8 weken. De dagen dat wij spreekuur doen zijn als volgt; dinsdag middag/avond, donderdag middag/avond en zaterdag. Dan maken we kennis met elkaar en is er ruimte om al jullie vragen te stellen. Voorafgaand aan deze afspraak zullen wij jou vragen om de vragenlijst ingevuld naar ons te mailen zodat deze besproken kan worden. Op deze manier is jouw voorgeschiedenis bij ons bekend en kunnen wij samen een persoonlijk zorgpad opstellen. Hierin wordt rekening gehouden met jullie wensen en behoeften. Blijkt dat er na dit gesprek specialistische zorg nodig is dan zullen wij jullie verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

We bekijken of het nodig is dat de gynaecoloog alle zorg voor jou en de baby uitvoert of dat wij deze zorg met de gynaecoloog samen kunnen delen. Daarnaast vertellen we het een en ander over de praktijk, Moeders voor Moeders en prenatale screening komt aan bod. Ook zullen we bij elke zwangerschap bloedonderzoek uitvoeren om te kijken naar de bloedgroep, antistoffen, ijzer- en glucosegehalte en verschillende ziektes. Je krijgt hiervoor een labformulier mee. Tot slot is het handig om voorafgaand aan de eerste afspraak de informatie over leefstijladviezen en prenatale screening te lezen.

Vervolg Controles

Tijdens de vervolg controles wordt stil gestaan bij hoe je je voelt, hoe je de zwangerschap beleeft en er is voldoende ruimte om vragen en zorgen met ons te bespreken. Ook zullen we voorlichting geven over bepaalde (actuele) onderwerpen, zoals de kinkhoestvaccinatie en in welke situaties het noodzakelijk is ons te bellen. Tijdens de tweede controle (tussen de 12 en 13 weken), komen we terug op de prenatale screening en het bloedonderzoek. 

Daarnaast controleren we je bloeddruk, gewicht en de groei van je baarmoeder. Hierbij wordt geluisterd naar het hartje van de baby en vanaf 28 weken wordt ook de groei van je buik gemeten en de ligging van de baby bepaald. Vanaf de 28ste zwangerschapsweek is het van belang om de baby elke dag te voelen bewegen. Wij zullen hier naar vragen en bij twijfel aanvullend onderzoek inzetten. 

Rond de 32-34 weken wordt de bevalling uitgebreid besproken. We bespreken jullie voorkeuren, wensen en verwachtingen en jullie maken eventueel een geboorteplan. Wil je het liever al eerder over de bevalling hebben, geef dit dan aan. We passen onze zorg graag aan op jullie behoeften. Op indicatie zullen wij extra onderzoek aanvragen, zoals bloedonderzoek, groei echo’s en bij complicaties verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

Meer informatie over het basis zorgpad, kinkhoestvaccinatie, patiëntveiligheidskaart en leven voelen

bottom of page