Kraamcontroles
De bevalling is achter de rug en jullie baby is geboren! Nu begint, ondanks de vermoeidheid, jullie ontdekkingsreis. Uiteraard staan jullie hier niet alleen voor, want wij begeleiden jullie hierin. Samen met de kraamzorg zijn wij verantwoordelijk voor de nazorg de eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling. Wij komen regelmatig op huisbezoek en controleren of het goed gaat met moeder, kind én partner!
De eerste uren
Jullie baby wordt direct na de bevalling op je buik gelegd. Dit huid-op-huidcontact is van essentieel belang. De baby kan dan bijkomen van de stress van de geboorte, zijn energie sparen en zich warm houden.
Ook worden door dit contact de natuurlijke reflexen gestimuleerd (dit helpt bij de borstvoeding) en worden goede huidbacteriën van jou naar je kind overgedragen. Wanneer dit huid-op-huidcontact door complicaties niet mogelijk is, kan je partner dit overnemen.
Tot slot raden wij sowieso aan om dit geniet momentje tussen partner en kind na de geboorte en in de kraamtijd regelmatig in te plannen.
Geboorteaangifte
Binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby doe je aangifte bij het gemeentehuis in de gemeente waar de baby geboren is. Dit kun je zelf doen, maar het kan uiteraard ook gedaan worden door je partner of iemand anders die bij de geboorte aanwezig is geweest.
Veelal wordt de aangifte gedaan door de partner. Denk er wel aan, indien jullie niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben, de erkenning in de zwangerschap moet zijn geregeld. Ten slotte is het handig de baby aan te geven bij de zorgverzekering.
Hielprik en gehoortest
In de eerste week na de geboorte zullen wij de hielprik uitvoeren. We nemen wat bloed af uit de hiel van de baby en dit wordt in het laboratorium onderzocht op een aantal zeldzame ziektes. De aandoeningen zijn niet te genezen en wel goed te behandelen. Deelname aan het onderzoek is niet verplicht en je ontvangt binnen 5 weken bericht over de uitslag.
Na de kraamweek wordt de zorg van het kindje overgenomen door het consultatiebureau. Meestal in de tweede week na de geboorte zullen zij ook het gehoor testen. Dit gebeurt over het algemeen op het bureau, dit duurt enkele minuten en doet geen pijn. Daarnaast neemt de wijkverpleegkundige telefonisch contact op voor het plannen van een huisbezoek.
Gegevensoverdracht
Na de geboorte zullen wij een beveiligde mail met de bevallingsgegevens naar de huisarts en het consultatiebureau verzenden. Hiervoor vragen wij in de zwangerschap toestemming. Daarnaast vinden wij het leuk om jullie geboortekaartjes in de wachtkamer op te hangen. Geef hiervoor schriftelijk toestemming op de achterkant van het kaartje.
Kijk hier voor meer informatie over kraamperiode, hielprik en gehoortest
Borstvoeding
Borstvoeding is een natuurlijk proces, maar gaat niet altijd vanzelf. Hiervoor is tijd, aandacht en rust nodig om de borstvoeding te laten slagen. Jouw borstvoeding is uniek van samenstelling en afgestemd op je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten wat positief bijdraagt aan het afweersysteem. Het geven van borstvoeding bindt jullie op een unieke manier! Bij problemen met de borstvoeding werken we nauw samen met lactatiekundigen.
Kijk voor meer informatie op: zoete-melk.nl, borstvoeding.com, mamavitaal.nl.
Flesvoeding
Ook in flesvoeding zitten alle benodigde voedingstoffen voor je baby, alleen ontbreken de stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten zoals bij borstvoeding. Tijdens flesvoeding is lichamelijk contact belangrijk. Maak er daarom een mooi momentje samen van. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen dus het maakt niet uit welk merk je kiest.
Kijk voor meer informatie over flesvoeding op de website van De Verloskundige en Het Voedingscentrum.
Nacontrole
Bij Verloskundige Praktijk ZOË plannen we voor iedereen die daar behoefte aan heeft een nacontrole in, 6 weken na de bevalling. Maar wat houdt een nacontrole nou precies in? De zwangerschap en bevalling hebben fysiek en mentaal een enorme impact. Het is niet meer dan logisch dat je daarvan moet herstellen, zowel lichamelijk als emotioneel. De ene vrouw doet dat sneller dan de ander en sommige vrouwen hebben hier wat hulp bij nodig.
De nacontrole bij één van ons (degene die jouw bevalling heeft begeleid) kan een belangrijk onderdeel van het verwerkingsproces zijn, omdat het helpt om alles nog even op een rijtje te zetten en deze bijzondere gebeurtenis af te sluiten. Medisch gezien is het niet noodzakelijk om de kleine mee te nemen. Echter vinden wij het natuurlijk wel super leuk om in het bij zijn van jullie kleintje deze periode af te sluiten!