top of page

Goed geregeld

Kraamzorg

Kraamzorg is uniek in de wereld. Behalve Nederland is er geen ander land ter wereld waar vrouwen een verzorgende krijgen die hen ondersteunt tijdens het kraambed. Het is belangrijk om je voor de 16de week van de zwangerschap aan te melden bij een kraamzorgorganisatie. De kraamzorg wordt vergoed vanuit de basiszorg, wel geldt er een eigen bijdrage. Deze wordt alleen vergoed vanuit een aanvullende verzekering. 

​

Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgende al voor de bevalling naar je toe om je te begeleiden en ondersteunen. Ze assisteert ons bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je de kraamzorgorganisatie voor je weer naar huis gaat. 

​

Kijk voor meer informatie over kraamzorg bij Kraamzorg B-Lief, NavivaEveline Verkade of Tilly Kraamzorg.

Werk

Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd. Van ons krijg je een zwangerschaps-verklaring waarmee een zwangerschapsuitkering aangevraagd kan worden. Wanneer je als zelfstandige werkt dan kun je bij de UWV een uitkering aanvragen.

​

Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. 

Zoe Verloskundige Praktijk Westland
Voorbereiding - Zoe Verloskundige Praktijk Westland

Erkenning/voogdij

Als je niet getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. 

​

Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook 'rechtshandelingen' verrichten in naam van zoon of dochter. Dit kan aangevraagd worden zodra het kind geboren is en beschikt over een Burger Service Nummer.

Verzekering

Verloskundige zorg hoort tot het basispakket van de zorgverzekering. Dat betekent dat de kosten voor de verloskundige vanuit de basisverzekering vergoed worden. De kosten van zorg kunnen (deels) ten laste komen van het verplichte eigen risico. 

​

Ook zijn er zorgvoorzieningen en behandelingen waarvoor je een eigen bijdrage moet betalen. Vergeet niet bij je verzekering een kraampakket aan te vragen, ook als je niet van plan bent om thuis te bevallen. Meestal wordt dit vergoed. Als dit niet het geval is dan kun je zelf een kraampakket aanschaffen. De meeste drogisterijen of babywinkels verkopen deze pakketten.

Verzekering - Zoe Verloskundige Praktijk Westland
Kinderopvang - Zoe Verloskundige Praktijk Westland

Kinderopvang

Het is van belang om kinderopvang al vroeg in de zwangerschap te regelen vanwege eventuele wachtlijsten. Als de uitgerekende datum definitief is en je een zwangerschapsverklaring hebt ontvangen, kun je gaan inschrijven. 

bottom of page