Klachten na de bevalling

Er zijn vrouwen die na de geboorte van een kind op een roze wolk zitten en vooral genieten. Toch merken de meeste vrouwen dat het herstel na een bevalling én het wennen aan een nieuw leven met een baby best pittig is. Je kunt te maken krijgen met verschillende klachten. 

Mogelijke klachten

Bekkenbodemklachten


Tijdens je bevalling worden de bekkenbodemspieren flink opgerekt. Na de bevalling krijgen deze spieren weer langzaam hun oude vorm en kracht terug. Je kunt dan last van bekkenbodemklachten krijgen, zoals urineverlies, niet goed kunnen ophouden van windjes en/of ontlasting, een zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en pijn in het bekkenbodemgebied. Na de kraamtijd adviseren wij om de bekkenbodemspieren te gaan trainen. Hiervoor kun je de App BekkenBodem van ProFundum raadplegen. Ongeveer 6 weken na de bevalling horen de klachten (met oefeningen) te verminderen. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met een bekkenfysiotherapeut . Kijk hier voor meer informatie over de bekkenbodem en fysiotherapie.
Bloedverlies


De eerste dagen na de bevalling is het bloedverlies meestal meer dan een normale menstruatie. Je kunt hierbij ook wat stolsels verliezen, soms ter grootte van een vuist. Het is normaal om ongeveer elke drie uur je kraamverband te verschonen. Het is te veel als je elk half uur een kraamverband vol hebt. Het bloedverlies houdt circa 6 weken aan. Het is dan niet meer helderrood, maar donkerbruin van kleur. Bij twijfel kunnen jullie ons altijd bellen.
Hechtingen


Soms is het nodig na de bevalling te hechten. In de kraamtijd kun je hier wat last van hebben. De hechtingen lossen in principe vanzelf op, maar soms geeft het verlichting als wij deze rond de 7de dag verwijderen. Tips: - Plassen onder de douche en/of naspoelen met water - Ga recht op de hechtingen zitten, het liefst op een harde ondergrond - Neem voldoende rust, dit betekent een horizontale houding - Koelen met koude kompressen - Neem eventueel paracetamol
Koortslip


Als je zelf een koortslip hebt is het belangrijk om goed op je hygiëne te letten en de koortslip af te plakken en te behandelen. Een pasgeboren baby is erg vatbaar voor infecties. De koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus en dit kan een baby erg ziek maken. Ook als er bezoek komt met een koortslip is het van belang hen niet te laten zoenen of knuffelen met de baby en zorg te dragen voor goede handhygiëne.
Kraamtranen


Kraamtranen (ofwel babyblues) zijn plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft hier last van. Dit ontstaat door de verandering in hormoonhuishouding, vermoeidheid, soms stuwing en het wennen aan het “nieuwe” leven. Meestal verdwijnt dit vanzelf. Gebeurt dit niet en krijg je klachten als somberheid, nergens zin in hebben, lusteloosheid, slecht of niet kunnen slapen en kun je niet meer van dingen genieten, praat hier dan over met ons of neem contact op met de huisarts. Niet iedereen zit op een roze wolk! Sterker nog, de meeste vrouwen zitten daar niet op of maar eventjes… Tips: - Zorg voor voldoende rust - Praat of schrijf over je gevoelens - Laat het er zijn - Indien klachten niet verdwijnen neem contact op met ons of de huisarts Voor meer informatie over stemmingswisselingen en het moederschap: LKPZ.nl De Verloskundige perfectemoedersbestaanniet.nl
Naweeën


Meestal ontstaan er na de bevalling naweeën. Dit om de baarmoeder te laten krimpen en het bloedverlies te verminderen. De naweeën zullen na een paar dagen minder worden en verdwijnen. Bij het geven van borstvoeding zijn de naweeën over het algemeen wat heviger. Dit kun je niet voorkomen, wel kun je de pijn verlichten. Tips: - Om de 6 uur 2 paracetamol van 500mg - Warm douchen
Stoelgang en aambeien


Meestal duurt het enkele dagen voordat de ontlasting weer op gang is. Dit heeft te maken met de verminderde mobiliteit, angst, eventuele aambeien en vaak zijn de darmen tijdens de baring geleegd. Het voor het eerst krijgen van ontlasting lijkt vaak erg, maar valt meestal mee. Tips: - Drink voldoende water - Eet vezelrijk voedsel - Neem de tijd op het toilet - Gebruik in geval van aambeien in overleg met ons Curanol.
Transpireren


De zwangerschapshormonen verlaten na de geboorte langzaam je lichaam. Hierdoor kun je overmatig gaan transpireren. Dit is een normaal verschijnsel wat vanzelf weer verdwijnt.